poniedziałek, 18 lutego 2013

New Holland T8.390

Wielki Błękit, czyli New Holland T8.390
Ciągniki New Holland z serii T8, to bez wątpienia jedne z najmocniejszych maszyn tego typu na świecie. Wielkie, błękitne konstrukcje robią kolosalne wrażenie podczas pierwszego spotkania. Rzućcie okiem na model T8.390. 

Gdyby nie wygląd pokrywy silnika, mocarnego New Hollanda można by określić jako typowy (tyle, że duży) ciągnik rolniczy. Jednak ta nad wyraz tradycyjna linia nadwozia jest bardzo atrakcyjnie wzbogacona efektowną maską. Muszę przyznać, że konstruktorzy NH umiejętnie  połączyli w tym przypadku kwadratowy kształt pokrywy z fikuśnymi eliptycznymi elementami. No i to użebrowanie… 

Pod maską kryje się… a jakże Fiat Powertrain Technologies Cursor 9. 6 cylindrów i 8,7 l pojemności skokowej – co przekłada się na 340 KM mocy znamionowej (wg ISO TR14396). Tutaj mała dygresja. Celowo w każdym swoim tekście podaję dokładne normy, według których producenci z dumą prezentują dane techniczne swoich maszyn. Pamiętajcie, że przykładowo liczba KM wg jednej normy może oznaczać zupełnie inną wartość w przypadku innej normy :). Wiem wiem, trochę to zakręcone – ale cóż :) Kiedyś w wolnej chwili napiszę więcej na ten temat. 

Do tego dochodzą różnego rodzaju systemy kontrolowania mocą, które wpływają na jej wartość maksymalną. Tak jest między innymi w tym przypadku. System nazywa się EPM, czyli Electronic Power Management, a maksymalna moc tego modelu wynosi 389 KM. 

New Holland z talerzówką Unii Group.

Według mnie New Holland T8 jest jednym z najbardziej atrakcyjnych ciągników o dużej mocy. Oczywiście nie jest jedyny, ale konkurencyjne równie ciekawe konstrukcje opiszę innym razem. Ok. Kończę, bo znowu się rozpiszę. :) Więcej „technikaliów” znajdziecie na stronie producenta oraz na www.agrotechnic.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz